zondag 11 september 2011

De sokkenwoldeken op de Dag van de Wol

Wát een belangstelling op de Dag van de Wol waar ik gisteren stond !!! Vele handen hebben gekeken (én gevoeld) aan mijn sokkenwoldeken, en evenzovele vragen over hóe je die toch moet maken..................

Het is zo makkelijk om te doen dat ik mijn werkwijze hieronder even op ga schrijven....... tenslotte zijn er meer wegen die naar Rome leiden.

Ik werk zelf met restjes sokkenwol (geruild/gekregen van mensen over de hele wereld!) zodat er van elk wolletje hooguit 3 blokjes zijn!

Het patroon in 't algemeen:
Elk deeltje bestaat uit een oneven aantal steken, de middelste 3 ervan gebruik je telkens om te minderen: de eerste 2 steken ervan afhalen, de 3e r. breien en de eerste 2 steken eroverheen halen (zoals je zou afkanten). Alle toeren worden heen én teruggaand recht gebreid. Door de minderingen ontstaat er een 'ruit'. Het begin is dus: 2 blokjes los breien om die langs elkaar te leggen en dan aan de zijkanten (zie foto) de steken op te nemen.


Je hoeft NOOIT blokjes aan elkaar te naaien of haken........ ik heb er een mooi foefje op gevonden:
ELKE eerste steek averecht afhalen, zodat je bovenstaande afwerkrand krijgt........ met een haaknaald of je breinaald steek je telkens door de lusjes van 1 kantsteek zodat je 15 steken op kunt nemen, 1 steekje uit 't blokje er middenonder, en dan weer 15 steken van 't volgende blokje. Bij 't maken van de eerste rijen smokkel je 1 steekje uit 't 1e blokje erbij, tenslotte is er nog geen onderliggende laag.

Voorheen had ik een hulpje:Kleine Jansuhh......... 
helaas is hij er niet meer, 
maar afgelopen winter heeft hij heel wat dutjes gedaan 
op 't deken terwijl ik aan 't breien was!


De blokjes brei ik met brei naaldjes 2,5 die ik op maat heb gemaakt, hele lange naalden zitten mij maar in de weg bij dit project, dus ik heb 1 bamboe sokkenbreinaaldje van 20 cm doormiddengeknipt en er op de uiteinden een dikke kraal op gelijmd. Omdat ik vrij strak brei heb ik nét geen 7 meter wol nodig, nog geen 3 gram per blokje. Zou je zelf erg los breien, dan zijn naaldjes 2,25 of 2.0 misschien een betere keuze.

De deken moet uiteindelijk zo'n 1.60 x 2.20 m groot gaan worden, dus een flink meerjarenplan........ 
In de zomer werk ik er niet zoveel aan, het is nl. best een warme deken die gedeeltelijk op je schoot ligt.

Als de deken klaar is moet er nog een rand van halve blokjes omheengebreid gaan worden 
die wil ik allemaal van 1 kleur gaan doen, daarna ga ik 'm tegenvoeren met een grote fleecedeken, zodat hij lekker warm wordt. Hij moet dan ook nog met de hand doorgepit worden, zoals bij een quilt, zodat hij mooi vast aan elkaar komt te zitten.

In de bijna 2 jaar (a.s. winter) dat ik er mee bezig ben is er al best een flink deel gebreid, ik schat tussen 1/4 en 1/3 in......... dus met een jaar of 3-4 zou hij klaar moeten zijn.

De onderstaande foto  is van juni vorig jaar (2010) dus toch al best een eind opgeschoten!

3 opmerkingen:

Eli zei

Hoi,

Wat een leuk en mooi idee! Wel veel werk maar ziet er super uit.
Ik ben erdoor aangestoken en begin er ook aan dus heel fijn dat je een uitleg gegeven hebt. Mag ik eens vragen hoeveel steken jij hebt opgezet en die minderingen doe je die in elke naald of elke 2e naald?
Heel veel succes met het breien hiervan. Groetjes, Eli

Zaturn zei

hoi Eli,

de minderingen komen in elke oneven naald, dus aan de goede kant van 't werk. Ik heb zelf 31 steken opgezet en minder dus, zoals boven beschreven, elke oneven naald 2 steken.

Ik ben heel benieuwd naar jouw versie, komt er (snel?) een foto?

Eli zei

Dank je wel voor de aanvullende informatie. Ik ben er al mee begonnen, het is heel leuk om te doen! :-)
Ik zal eens zien of ik er eens fotoos van kan maken. Misschien ook een blog beginnen.....